mama's retro treasures


Eli äitini 70- ja 80-luvun retrokamoja ihailin taas kun käväisimme viime viikolla lasten kanssa pohjoisemmassa. Äitini kotoa löytyy useampi omasta lapsuudestakin tuttu muovidesignkappale, joiden yksinkertaista muotokieltä ja värimaailmaa aina fiilistelen. Kun 70-luvun lopulla synnyin kahden arkkitehtiopiskelijan kotiin, oli kodin sisustus tarkkaan harkittua: Artekin kalusteita ja marimekon tekstiilejä ja kodin värimaailma oli oranssia, keltaista ja ruskeaa sekä puun sävyjä. Keittiön väri oli punainen, eli kaikkiiin keittiöpurkkeihin äitini tuunasi ainakin punaiset koristeet.

Näiden kuvien esineistä suosikkini on ehkä tuo keltainen Decembren peili. Keltainen rasia on Sarvista ja punainen Palaset lipasto on joskus pikkutyttönä säilönyt minun omia aarteitani. Meidän pikkuiset ei paljon tuollaisia lankapuhelimia enää näekään, kuin mummilassa. Tämä yksilö on vastikään poistunut käytöstä, mutta isomman tytön lempipuuhaa onkin soitella oranssilla puhelimella kavereille leikkipuheluja. Kuvista puuttuu kyllä useampi mummilan aarre, joista makein taitaa olla pieni oranssi mustavalkotelevisio, mistä tämä tyttö on pienenä elämänsä ensimmäiset lastenohjelmat katsellut.


//

I was again admiring my mom's old treasures from the 70's as we visited the north of Finland last week. I always admire this simplistic design language and strong colours. In the late 70's I was born in a home of two architect students and the home interior was strictly orange, yellow and brown, although the kitchen was all red. For example even the tooth brushes had to be orange, with all the other bathroom accessories.

My favorite object of these ones is probably the yellow mirror by Decembre. The yellow plastic bowl is by Sarvis and the red Palaset -chest of drawers is form my childhood and has stored some little girl's treasures. The orange phone design is not so familiar to my children's generation at all. Luckily they can play with it in the grandmom's place and learn a piece of history.

15 comments:

 1. Ihania aarteita. Ovat näköjään myös säilyneet ihan huippukuntoisina. :)

  ReplyDelete
 2. Ihania! :) Toi peili etenkin on tosi raikas! Just tuunasin oman äitini vanhat palaset laatikot uudeksi hyllyksi meidän olohuoneeseen :) Noita pieniäkin hänellä oli, mutta ne ovat menneet hukkaan ajan saatossa :/ http://evergreenoflife.blogspot.fi/2014/03/palaset-diy.html

  ReplyDelete
 3. Ah ihania, huokailen mä! Nuo pikkuset nupilliset palaset on ne palaset joista eniten tykkään. Ja sarvis, se/ne on ♥ :)

  ReplyDelete
 4. Voi mitä aarteita sun äidiltä löytyykään. Ja on osannut arvostaa noita loppuun saakka. Monihan 60-70-luvulla elänyt aikuinen ei osaa välttämättä edelleenkään arvostaa noita. Ja siksipäs ne on saattanut ennen pitkää joutua kaatopaikalle 80- 90-luvulla. Näin kävi myös miehen kotona suurimmalle osalle sarviksista, Fineleistä ym.. Tai sitten ne on viety kesämökille ruostumaan ja kulumaan ;).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on onneksi äiti, joka on säilyttänyt tällaisetkin aarteet :)

   Delete
 5. Voi elämä, millaisia aarteita ja mitkä värit!

  ReplyDelete
 6. Hello Pinja! I noticed you love colors and vintage...and I don't know if you know this artist: Hanna Karlzon. She designed some fabrics and other things.I thought of you. This is the link for the fabric: http://www.strommingdesign.se/index.php?id_product=406&controller=product&id_lang=1
  And for her shop online: http://www.hannakarlzondesign.com/
  Have a great day. Hope you will like it. :) Regards from Canada
  Leia

  ReplyDelete
 7. Niin ihania värejä, just mun makuun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itsellä tuo keltainen ja oranssi on nyt varsinkin keväällä aika pop! :)

   Delete
 8. Pakko kommentoida nyt! :) On ollut niin hauskaa seurata, kun sinun kuopuksesi ja minun esikoiseni, melkein saman ikäiset, jakavat melko identtiset vaatekaapit. Melkein joka postauksessa, jossa pikkuisesi näkyy, on ainakin jokin sama vaatekappale kuin täällä. :D Äideillä siis erittäin hyvä maku! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, hauska kuulla! Siis todellakin meillä on siis hyvä maku! ;)

   Delete