about the baby box


Siis se Kelan äitiyspakkaus-laatikko. Täytyy myöntää, että meidän muksut ovat molemmat nukkuneet boksissa aivan tyytyväisinä ihan ne ensimmäiset ajat. Onhan se ajatus ihan outo nukuttaa nyt tuota pientä suloisuutta pahvilaatikossa, vaikkakin olen myös itse sellaisessa ensimmäiset kuukauteni nukkunut. Mutta ei nyt tietenkään laatikossa ihan sellaisenaan, onneksi oma ompeluintoinen teki aikoinaan joka lapsoselle oman tyylikkään suojan kopalle sekä niin teki meidänkin muksuille niin suloisen, että laatikostahan muuntui aivan nätti vauvankoppa! Marimekon Karkulaiset-kangashan se oli juuri passeli ja samaisesta kankaasta mummi surautti myös mm. suloiset vauvalakanat. Otimme Kela-laatikon esikoiselle, mutta nyt toinen lapsi peri niin paljon vaatteita isosiskoltaan, että mm. uuden samantapaisen ulkopuvun tai makuupussin ottaminen tuntui turhalta.

Onhan toki vastasyntyneille monia ihania pieniä vauvasänkyjä ja mietinnässä pienelle oli myös se vuokrattava vauvasänky. Mutta kun kellarikomeroon piti saada lisää säilytystilaa oli ihan järkevää kasata pinnasänky jo vastasyntyneelle ja ihan esimmäiset kuukaudet peti oli pedattuna koppaan joka liikkui kätevästi pinnasängyn ja olohuoneen välillä. Nyt meidän 3,5 kuukautta vanha tyttleli on jo aikaa sitten siirtynyt pinnasänkyyn ilman laatikoita. Nyt laatikko on siirtynyt vauvan liian pienien tai suurien vaatteiden säilytykseen. Mites teillä? Onko teillä käytetty Kelan laatikkoa muuhun kuin säilytykseen vai onko ajatus vauvan nukuttamisesta siinä ollut täysin pois suljettu ajatus?

-

Yes, here in Finland we have this thing called "the baby box". Every family can choose to receive a maternity package, a box full of baby clothes and essentials from the national social services or choose not to and receive a 140€ as a support for getting started with the newborn. The box measures are made suitable for a newborns crib (length 70 cm, width 43 cm and height 27 cm) and as the box comes even with a mattress matching the box the newborn can also sleep in it for his or hers first months. I admit that it's a very weird idea for me too to have a baby sleeping in a cardboard box (even that I've slept in one myself too). But as my mom loves sewing she obviously made all her children pretty handmade crib covers as she also made for our little ones. With the Marimekko Karkulaiset fabric the box actually turned into a very cute crib I think!

There's many cute newborns cribs out there too, but in the end we ended up having the baby sleep in this crib for the very first months as it could be placed inside her bed or easily moved to other rooms to have her close even if sleeping. Now our 3,5 months old daughter is already way too tall for the box and is sleeping in her bed happily. How does it sound to you? Cool or just way too strange idea having your baby sleeping in a cardboard crib like this?

15 comments:

 1. Tottakai nukkuu boksissa. Meidän peikkotyttö on nyt 7 viikkoa ja mahtuu varmaan vielä jonkun aikaa laatikkoon nukkumaan. Meillä on laatikko päiväpetinä, öisin nukkuu pinnasängyssä ilman boksia. Terassilla on myös oma ulkopeti vanhasta pyykkikorista. On aika kätsää kun melkein joka huoneessa on joku peti, jonne lapsen voi laskea.

  Meillä on myös tuollainen ommeltu suoja siinä päällä, se on ollut minulla 30 vuotta sitten. Minusta on aivan uskomatonta että tuo boksi on ollut aivan samanlainen jo ainakin sen 30 vuotta, jopa kahvat ovat samoilla paikoilla.
  http://onshore-again.blogspot.fi/2013/06/maternity-package.html

  Hieno kangasvalinta tähän ja hyvin ommeltu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidänkin pieni mahtui ihan hyvin koppaan pari kuukautta mutta joskus 2,5kk ikäisenä se alkoi näyttää jo aika ahtaalta kun vauvelilla alkoi olla jotain 60cm pituutta.

   Delete
 2. Kopassa olen minäkin ja lapseni ensiunet kotona ottanut....ja mikäs noin kauniissa kopassa on nukkua...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaankin aika moni meistä on nukkunut ensiunet kopassa :) Pinnasänky tuntuu vain niin suurelta pienelle vastasyntyneelle, että koppa on helppo ja mukavan turvallisen tuntoinen alussa :)

   Delete
 3. Esikoinen nukkui äitiyspakkauslaatikossa ensimmäiset kuukaudet. Laatikkko oli päällystetty äitini aikoinaan minulle ompelemalla reunasuojuksella. Olen siis itsekin, kuten myös sisarukseni, nukkunut laatikossa. Pienempiä lapsia en sen sijaan ole uskaltanut laatikossa nukuttaa. En ole löytänyt laatikolle sopivaa paikkaa, missä vauva saisi rauhassa nukkua ilman pelkoa että sisarus/sisarukset kiipeäisivät itsekin laatikkoon tai tiputtaisivat sen. Nyt laatikolla on tärkeä tehtävä säilöä ne muistot lasten vauva-ajoista, ensimmäiset lelut, kotiitulovaatteet yms., toki nuorimmaisella ne ovat edelleen käytössä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan totta, että esikoinen oli paljon helpompi nukuttaa kopassa ja toisen kanssa hankalampi juuri tuon isomman sisaruksen takia. Meilläkin isosisko oli aika innoissaan vauvasta ja kopasta ja siksi koppa oli turvallisempi pitää pinnasängyssä tai sellaisessa paikassa, ettei se olisi päässyt kaatumaan. Lähinnä se kannettiin olkkariin iltaisin esikoisen nukkuessa kun vanhemmat tuijotti sarjoja tai leffoja telkkarista :)

   Delete
 4. Mistä nuo ihanat pussilakanat? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruudulliset pussilakanat ovat Kodin1 Anno -mallistoa :)

   Delete
 5. The Crib looks really nice with Marimekko fabric - i think it's a great idea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks, I think the idea is pretty brilliant and great for a new family especially!

   Delete
 6. I think the idea is so lovely, making sure every baby born has a cosy and warm start in life! The cover your mum made is really beautiful too.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I think so too :) I'm already thinking where to use the fabric next, or maybe we just keep it safe for the future (not really planning the third kid here at all though!).

   Delete
 7. Hi Pinja! You have a very very nice blog! I love it! I liek a lot this idea of the new born box! Amazing.
  Since now you have a new follower.
  Best regards from Barcelona! Montse of lesmiliunaidees.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Montse! Thank you so much!!! Regards back to Barcelona from Helsinki! :)

   Delete
 8. Meillä molemmat ovat nukkuneet ensimmäiset 3-4 kk mun vanhassa rottinkikehdossani, mutta äitiyslaatikkoa käytettiin ns. päiväsänkynä ja varavuoteena työhuoneessamme, minne saattoi laskea vauvan nokosille syötön jälkeen. Nyt kuopus on vähän yli 4 kk ja hän joutui välillä "häätämään" laatikosta 2-vuotiaan isoveljensä, joka mieluusti kömpi laatikkoon esittämään "beebiä" :)

  ReplyDelete