How to make Frozen candy / Ohje jääkarkkeihin


Tässä lupaamani ohje ns. jääkarkkeihin, joita tein 5-vuotiaan toivoman Frozen-syntymäpäiväkakun koristeeksi. Taitaa olla tuo Frozen aikamoinen taikasana kaikille pikkutytöille tällä hetkellä ja niin myös meillä.  

Juhlaideoita etsiessäni törmäsin Pinterestissä kuvaan A Beautiful Mess -blogin karkkiohjeesta ja halusin kokeilla tehdä samanmoisia sinisiä jäämäisiä karkkeja synttäreiden teemaan sopivaksi.


Karkkiinhan ei tule kuin paljon sokeria, siirappia ja vähän vettä, sekä elintarvikeväriä ja halutessa makuaromia. Seuraamassani ohjeessa oli käytetty vaaleaa maissisiirappia (light corn syrup), jota ei ainakaan meidän marketeista löytynyt joten testasin kirkasta glugoosisiirappia maissisiirapin sijasta ja onneksi se toimi ihan mainiosti. Mittamääriä käänsin suurin piirtein noista ameriikan mitoista ja siksi ohjeet eivät ole ehkä niin justiinsa tarkat, mutta lopputulos onneksi vaikutti aika samanlaiselta ja maistuikin ihan hyvältä! Ohjeellahan voi tehdä minkä väristä karkkia haluaa kun vain käyttää eriä elintarvikeväriä!


Jääkarkit:
(Tehty tämän karkkiohjeen pohjalta)

8,5 dl sokeria
n. 3-3,5 dl glukoosisiirappia
n. 2,3 dl vettä
sinistä elintarvikeväri
n. 1 tl vanilija-aromiaPeitä uuninpelti foliolla valmiiksi ennakkoon ennen sokerimassan tekoa ja aseta pelti pannunalustalle odottamaan. Lisää sokeri, siirappi ja vesi kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Nosta lämpötilaa, jotta seos alkaa kiehua. Kun seos alkaa kiehua lopeta sekoittaminen ja anna kiehumisen jatkua, kunnes lämpötila saavuttaa 150°c.

Tätä varten tarvitset  lämpömittarin. Itse käytin pyöreää paistomittaria, joka oli hieman vaikea saada pysymään pystyssä kattilassa ja ongelmana oli myös se, että mittarin maksimi oli 120°c kun karkkiainekset pitää saada keitettyä 150°c saakka. Onneksi pyöreässä mittarissa nuoli jatkoi kulkuaan ja jotenkin sain arvioitua sen 150°c.

Kun seos on saavuttanut 150°c lämpötilan ota kattila liedeltä ja lisää sekaan vanilija-aromi ja elintarvikeväri ja sekoita ne nopeasti. Toimi ripeästi, että seos ei ehdi jähmettyä. Kaada seos tasaisesti foliolla suojatulle pellille jäähtymään.  Kiehunut sokerimassa on todella kuumaa, joten varo polttamasta itseäsi! Kuuma seos on aika sitkeää, mutta sitä voisi koittaa kaataa myös esim. silikonisiin leivontamuotteihin, jolloin karkkeihin voisi saada erilaisia muotoja. Kannattaa pitää myös valmiina kuumaa vettä, johon laittaa keittovälineet heti likoamaan, jolloin karkkimassa irtoaa parhaiten.


Anna karkkimassan jäähtyä kunnolla pellillä, esim. 1 tunti, jotta se ehtii kovettua kunnolla ennen sen särkemistä paloihin.


Jäähtyneen karkkimassan rikkominen käy esimerkiksi vasaralla. Itse käytin keittiöpyyhettä vasaran ja karkin välissä, toki vasaran voi myös puhdistaa kunnolla.


Lapsista varsinkin tämä "jään särkeminen" oli todella jännää seurattavaa ja kaikki halusivat kokeilla sen vasarointia ja tietenkin karkkia haluttiin heti myös maistaa! 


Irroita palat pellilta ja foliosta ja tarjoile vaikka sellaisenaan. Varsinkin teräväkärkisien palojen reinat saattavat olla lasisen teräviä ja kannattaa olla varovainen tarjotessa niitä pikkuvieraille. 


Meidän Frozen-kakku sai jääkoristeet. Juhlien postaus löytyy TÄÄLLÄ.


Summary in english:

I though I share with you how I made the "Frozen ice" candy decorations for our 5-year-old's birthday cake. Here's my version of the rock candy recipe  I found through Pinterest on the A Beautiful Mess blog. 

The original candy is made with light corn syrup, but as I guess corn syrup is not too common around here I couldn't find it anywhere and used clear glucose syrup instead. Luckily it worked out just fine! The English instructions can be found in the ABM blog but here a short version.


Ice rock candy:
(based on this rock candy recipe)

8,5 dl sugar
about 3-3,5 dl glucose syrup
2,3 dl water
blue coloring
1 teaspoon of vanilla arome


Cover a baking tray with foil ready and place it on a pot holder to wait. Add sugar, syrup and water to a kettle and cook them on a medium heat until the sugar dissolves, stir when needed. As the sugar has dissolved turn the heat up and let the mixture boil. As the mixture is boiling you don't need to stir anymore. Let the mix boil up to 150°c and not more. As the temperature is reached move the kettle out of the stove and quickly add the flavor and coloring and stir them in. Right after pour the mixture on the foil covered baking tray evenly. Let the candy cool down for about 1 hour as it's very hot. Be careful not to burn yourself!

When the candy has properly cooled down break it with a hammer for example. I used a kitchen towel in between as I was lazy to clean my hammer. After that you can take the candy pieces out and they are ready to be served or used for decoration! Be aware that the edges of the pieces can be very sharp so be careful when serving to little children.

Enjoy the party!


14 comments:

 1. Tää on hyvä ohje, sillä tämänhän saa toimimaan melkein missä vain lasten teemajuhlissa, mutta on kuitenkin kohtuullisen helppo toteuttaa! :)

  Haluaisin haastaa sinut kasaamaan 5-10 kohtainen bucket list, jotka toteuttaisit bucket list-postauksesta laskettuna vuoden sisällä! Itse tein hieman vastaavan listauksen asioista, jotka haluan toteuttaa ennen 30-vuotis syntymäpäiviäni: http://thisdayrabbit.blogspot.fi/2015/10/bucket-list.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuolla ohjeellaa voi tehdä tosiaan kaiken värisiä ja mallisia koristekarkkeja, eli toimii moneen teemaan tosiaan!

   Kiitos haasteesta, koitan ehtiä vastaamaan :)

   Delete
 2. Kiitos ohjeesta. Toi jää näyttää niin superhienolta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä tässä ohjeessa ulkonäkö onkin ennemmän kuin se maku, mutta kyllä vieraat ja varsinkin lapset halusivat kaikki näitä syödä :)

   Delete
 3. Kiitos ohjeesta. Tämä vaikuttaa superkivalta ja täytyy joskus kokeilla ehdottomasti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa kokeilla joku kerta, suhteellisen helppoa ja hauskan näköinen lopputulos! :)

   Delete
 4. Tosi hienon näköistä ja mahtava kakku!

  ReplyDelete
 5. heippa! oon nyt kahdesti kokeillut tätä mutta en saa seoksen lämpöä nousemaan kuin 120 asteeseen ja se jää sitten jäähdyttyään pehmeäksi ja tahmeaksi. osaisitko neuvoa mitä kannattaisi yrittää kun ainekset olisi vielä kolmanteenkin satsiin? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Voi ei, aloin tässä laskeskella olenko laittanut mitat ohjeeseen väärin. Saattaa olla, että pehmeys vähenisi siirapin määrää vähentämällä, voisit kokeilla esim. 2-2,5 dl siirappia. Lämpötilan noususta en ihan osaa sanoa, oma mittarini meni tosiaan tuohon 120 ja yli siitä. Mutta uskoisin, että siirappi on se aines joka tekee pehmeyden. Anteeksi kauheasti tämä ja olen tosi pahoillani myös hieman myöhäisestä vastauksesta! Toivottavasti nyt onnistuisi. T. Pinja (taidan kokeilla itsekin vielä kerran niin saan mitat oikein!)

   Delete
 6. Sitä pitää vain sitkeästi jaksaa odottaa että lämpö nousee riittävästi. Tuo lämpötila korreloi suoraan sokerin ja veden suhdetta massasta, siksi lämpötila on niin tärkeää saavuttaa.
  Vähän eri mittasuhteita tein, kun en tarvinnut niin paljon. 4dl sokeria, 1dl tärkkelyssiirappia ja 1dl vettä. Aamulla katsotaan miten jämähti😉

  ReplyDelete
 7. Onnistui todella hyvin tällä ohjeella :) laitoin glukoosisiirappia 3dl. Tuossa tosiaan kestää hetken,kun lämpötila nousee 150°,mutta kyllä se nousee.Meilläkin lapsen oli tosi innoissaan vasaroimassa :D

  ReplyDelete
 8. Onnistui ohjeella todella hyvin, pikkasen paksuja paloja tuli ko tein liian pienen alueen foliosta pellille mut oma moka =) Myönnettäköön, että minäkin ajattelin etten ikinä saa lämpöä nousemaan 150 asteeseen, pyöri pitkään 112-120 asteessa mut sit ko se "loppu"lämpeneminen alkoi niin päästiinkin vauhdilla 150 asteeseen.

  ReplyDelete
 9. Osaisiko kukaan sanoa kuinka kauan tuo karkkijään säilyy? Voiko tehdä esim. kaksi päivää ennenkuin kakun päälle laittaa?

  ReplyDelete